HTML

Német blog

Németországgal, német kultúrával, történelemmel, nyelvvel és hétköznapokkal foglalkozó blog.

Friss topikok

2011.11.30. 20:35 Fritß

Erőt, egészséget - biztonsági szolgálatok a mai Németországban

A Németországból származó bűnügyi hírek - például mostanában a neonáci merénylő ügyek - kapcsán több ottani rendvédelmi szervezet neve is szóba kerül, amelyek között magyar füllel nem annyira könnyű rendet vágni. Kicsit hasonló a helyzet az Egyesült Államokéhoz, ahol szinte minden filmben felbukkan valamilyen új "szolgálat". A hasonlóság nem véletlen, ugyanis mindkét ország államokból illetve tartományokból épül fel, amelyekben helyi szervek is működnek, de természetesen országos hatáskörű szolgálatokra is szükség van. Lássuk tehát, ki kicsoda a német bűnözés elleni küzdelemben.

A II. világháború különféle belföldi biztonsági szolgálatait viszonylag jól ismerjük a történelemből (ezek egy másik cikk témái lehetnének), mint ahogy azt is, hogy ezek munkája a demokratikus kontroll feltételének, hogy úgy mondjuk, nem tett maradéktalanul eleget. Nem is csoda, hogy a háború utáni nagy német újrarendezésben különböző jól körülhatárolt tevékenységi körű, jól ellenőrzött hatóságokra bízták ezt a feladatot.

Az Alkotmányőrség (Verfassungsschutz) a szorosan vett belföldi titkosszolgálat, amely a potenciális (vagy aktuális) veszélyt jelentő csoportokat, személyeket figyeli meg és ellenőrzi. Információik legnagyobb részét egyébként teljesen nyilvános forrásokból, például újságokból, Internetről gyűjtik, de természetesen vannak fedett ügynökeik, akiket V-emberek (V-Männern) néven neveznek, ahol a V az összeköttetés, megbízás (Verbindung, Vertrauen) kifejezésekből ered. Ezek az ügynökök nem hivatalosan dolgoznak az államnak, gyakran beépülnek a megfigyelt csoportokba, szervezetekbe, és jelentést tesznek az Alkotmányőrségnek.

A BKA (Bundeskriminalamt) rövidítésű Szövetségi Bűnügyi Hivatal egész Németországra érvényes hatókörű bűnügyi rendőrség, az országos hatáskörű bűnözéssel veszi fel a harcot, továbbá kapcsolatot tart a nemzetközi és külföldi rendőrségekkel. Ez utóbbi minőségében a terrorimzus elleni küzdelemért is felelős. A BKA is dolgozik fedett ügynökökkel.

A "sima" rendőrség (Polizei) az egyes szövetségi tartományok rendjét vigyázza, szervezetileg is tartományok szerint működik, és a helyi kormányzatok felé tartozik felelősséggel. Létezik azonban a Szövetségi Rendőrség (Bundespolizei) is, amely az ilyen "hétköznapi" profilú, ám tartományokon átívelő bűnöket és bűnösöket üldözi.

(Forrás: Deutsche Welle)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--nmet-bpa.blog.hu/api/trackback/id/tr413426973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása