HTML

Német blog

Németországgal, német kultúrával, történelemmel, nyelvvel és hétköznapokkal foglalkozó blog.

Friss topikok

2011.08.13. 00:00 Cosinus

Híres germánok: boldog Johannes Prassek

Címkék: történelem vallás hit nácizmus harmadik birodalom ii. világháború híres germánok

100 éve született boldog Johannes Prassek vértanú, a náci rezsim áldozata, a lübecki mártírok egyike.

Johannes Prassek 1911. augusztus 13-án születte Hamburgban. A Gelehrtenschule des Johanneums-ban fojtatott középiskolai tanulmányai után a frankfurti majd a münsteri egyetemen tanult teológiát és filozófiát. 1937-ben szentelték pappá Osnabrückben. Először Wittenburgban lelkész, majd 1939-től a lübecki Herz-Jesu-Kirche (Jézus szíve templom) káplánja.

Prédikációiban nyíltan szót emelt a náci rezsim ellen, valamint titokban lengyel kényszermunkásoknak adott lelki támogatást. Lübek bombázásakor embereket mentett egy találatot kapott kórházból, ezért megkapta Luftschutz-Ehrenzeichent (légoltalmi érdemérmet).
Azonban ez sem mentette meg attól, hogy pár héttel később, 1942. május 18-án a Gestapo letartóztassa két paptársával Eduard Müllerrel és Hermann Langeval, valamint Karl Friedrich Stellbrink evangélikus lelkésszel együtt, akik szintén nyíltan szembefordultak a náci rezsimmel.

Prassek a népbírósági tárgyalás alatt is fenntartotta véleményét és kritikáit a náci rendszerrel szemben. Mind a négyüket a népbíróság guillotine általi halálra ítélte, melyet 1943. november 10-én hajtottak végre a hamburgi Holstenglacis börtönben. Prassek utolsó naplóbejegyzései hűen tükrözik hitét és kitartását „Végre eljött ez az óra, amikor meghalhatok… Ne legyetek szomorúak! Öröm és boldogság vár rám!”

2003-ban a kivégzés 60. évfordulóján Werner Thissen Hamburg érseke kezdeményezte a lübecki mártírok boldoggá avatását. 2010. július 1-jén a vatikáni sajtóiroda bejelentette, hogy XVI. Benedek pápa jóváhagyta Angelo Amato bíboros – a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa – által bemutatott boldoggá avatási dekrétumot. A három katolikus pap boldoggá avatási szentmiséjét Angelo Amato bíboros celebrálta 2011. június 25-én Lübeckben, a Herz-Jesu-Kirche előtti téren.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--nmet-bpa.blog.hu/api/trackback/id/tr293147238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása